Wednesday, 24 April 2013

TUTORIAL : BURUNG TWITTER TERBANG MELAYANG DI BLOG


Burung twitter sangatlah comel.
Lagi comel kalau dia terbang.
Jika anda berkunjung ke blog saya ini, anda akan melihat seekor burung yang selalu tampil, terbang malayang-layang ke mana pun kita pergi. Korang Nampak tak ada burung terbang di blog saya? Hari ini saya kongsi tutorial cara nak buat burung twitter terbang melayang di blog !!
1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script

<script type="text/javascript" src="http://imemovaz.googlecode.com/files/tripleflap.js"></script><script type="text/javascript">var birdSprite="http://4.bp.blogspot.com/_9B1yqig9iAg/TVKEXsnAUMI/AAAAAAAAAII/o7TYnYBuC6k/s1600/birdsprite.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "http://twitter.com/c_cute72"; var tweetThisText = "Twitter - xversailezhttp://aniz93.blogspot.com/";tripleflapInit();
</script>

Pink : Gambar burung twitter korang . Kalau nak tukar gambar lain boleh tengok gambar bawah ni.
Merah : Gantikan dengan name twitter korang .
Biru : Gantikan dengan url blog korang .
3. Lepas itu SAVE dan tengoklah burung twitter terbang gembira di blog korang.


http://4.bp.blogspot.com/_9B1yqig9iAg/TVKEXsnAUMI/AAAAAAAAAII/o7TYnYBuC6k/s1600/birdsprite.png


http://2.bp.blogspot.com/-aYn7gDUrA50/TZTNFhT6INI/AAAAAAAAAWk/RJZyVKjLXIU/s1600/green.png


http://3.bp.blogspot.com/-rACdArBSvf4/TZTNzX8CzEI/AAAAAAAAAWo/TMyO1xnL71U/s200/blue.png


http://1.bp.blogspot.com/-NSycBLY8vjw/TZTPC2xFd9I/AAAAAAAAAWs/uJtGe9R8vFs/s200/pink.png


http://4.bp.blogspot.com/wBxVv0pnUXk/TZTPaPQnLlI/AAAAAAAAAWw/mG0WP4R0fUs/s200/purple.png



http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/red.png


http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/Blue.png


http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/brown.png


http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/black.png




http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/white.png

TUTORIAL : TUKAR BULLET KEPADA ICON COMEL



Ok lah . Hari ni terajin sikit nak buat tutorai blog . Dan tutorial kali ni terbuka kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk tukarkan bullet hitam biasa kepada icon yang comel lagi cute .  Cute je kan bila tukar bullet-bullet tu sume jadi icon comel.. Jom follow tuto lagi!!

1. Dashboard > Template > Edit Html > Proceed > Tick Expand Widget Template

2. Tekan Ctrl F serentak dan cari kod ini :

]]></b:skin>

3. Ada jumpa tak ? Kalau ada jumpa bagus ! Copy kod ni pula :

.post ul li {
    line-height: 1.4em;
        background: transparent url(URL ICON UNTUK BULLET) no-repeat scroll 0px 4px;
    margin: 0.3em 0;
    padding: 0 0 0.8em 20px;
}

4. Paste di bahagian ATAS kod yang korang cari tadi tu .

*Warna merah : Korang masukkan URL BULLET . Kat mana nak dapatkan icon yang comel ?

5. Korang boleh pergi KE SINI !!

6. Preview dulu, kalau takde error baru save.

ツ 18 Perkara Yang Perempuan Inginkan Dari Lelaki ツ


1. Beramal soleh
Perempuan mahukan seorang lelaki yang beramal soleh. Mereka mahukan lelaki yang tahu menjaga Rukun Islam, menunaikan solat lima waktu sehari semalam, berpuasa di bulan Ramadhan, menunaikan zakat, dan sentiasa menjaga batas-batas pergaulan di antara lelaki dan perempuan. Mereka juga mahukan lelaki tersebut tidak melakukan perkara-perkara yang diharamkan dalam Islam.
2. Bersikap adil
Yang kedua, perempuan mahukan lelaki yang bersikap adil. Ianya adalah seperti bersikap adil dengan anak-anak, ibu bapa, ibu dan bapa mertua, adik beradik dan rakan-rakan. Sesetengah lelaki hanya mementingkan diri mereka sahaja dan tidak menghiraukan pasangan mereka. Mereka lebih mendahulukan keluarga mereka sendiri tanpa mengambil kisah ahli keluarga pasangan mereka. Perempuan tidak suka lelaki yang bersikap begini.
3. Bertanggung jawab
Lelaki perlu mempunyai sikap yang bertanggung jawab. Tidak kisah samada lelaki itu sudah berkahwin atau pun tidak, dia perlu bertanggung jawab atas setiap apa yang telah dilakukan. Jika dia ada buat salah, dia perlu bertanggung jawab atas kesalahan yang dilakukan itu. Jika dia ada anak, dia perlu bertanggung jawab memberikan nafkah kepada anak-anaknya. Janganlah berlepas tangan dan membiarkan pasangan anda begitu sahaja.
4. Bertolak ansur
Perempuan juga inginkan lelaki yang tahu bertolak ansur. Ada sesetengah lelaki yang tidak ambil peduli langsung perasaan pasangan mereka. Apa yang mereka tahu, perempuan perlu ikut cakap suami. Jangan cakap banyak. Tetapi itulah kesilapan yang sering berlaku. Mereka tidak mahu bertolak ansur dan mendengar pendapat dan cadangan dari perempuan.
 
5. Ikhlas
Seorang lelaki perlulah iklas dalam perhubungan mereka. Janganlah mereka rasa diri mereka terpaksa untuk menyayangi seseorang. Untuk memastikan sesebuah perhubungan itu kekal, seseorang lelaki itu haruslah mempunyai niat hati yang ikhlas untuk berkawan, berkenalan, dan berkahwin dengan perempuan yang ingin dikahwini.
6. Ingin dimanja
Perempuan mahukan lelaki yang pandai memanjakan diri mereka. Anda pun tahu bahawa perempuan ini memang mempunyai perwatakan yang manja. Oleh itu mereka sangat suka jika anda dapat memanjakan diri mereka dengan cara anda tersendiri.
7. Kasih sayang
Apa maknanya cinta tanpa adanya kasih dan sayang. Perempuan akan merasakan dirinya berada dalam hati seorang lelaki apabila lelaki dapat memberikan kasih sayang dan menyayangi mereka dengan sepenuh hati.
8. Kejujuran
Jujurlah dalam berpasangan. Ianya adalah sangat penting dan sangat dititik beratkan oleh perempuan. Hati perempuan akan remuk apabila lelaki yang mereka sayangi mempunyai perempuan lain di belakang mereka.


9. Rajin
Apabila sudah berkahwin nanti, jangan hanya membiarkan isteri anda melakukan segala kerja rumah. Jadilah seorang suami yang rajin dengan bersama-sama membantu dan menolong si dia dalam mengemas rumah, menyiram pokok bunga, basuh pinggan mangkuk, dan sebagainya. Mereka sangat suka apabila mempunyai seorang lelaki yang rajin membantu mereka membuat kerja-kerja harian di rumah.
10. Romantik
Dan akhir sekali, perempuan inginkan lelaki yang romantik. Mereka sukakan lelaki yang pandai mengambil hati mereka seperti membuat kejutan pada hari ulang tahun perkahwinan, ulang tahun kelahiran atau pada hari-hari yang anda rasakan perlu. Dan perempuan sukakan hadiah. Apa kata anda berikan si dia hadiah sempena ulang tahun kelahiran si dia nanti.
11. Kepercayaan
Perempuan inginkan kepercayaan dari seorang lelaki. Mereka tidak mahu lelaki berprasangka buruk dan fikir yang bukan-bukan tentang dirinya. Berikan kepercayaan kepada pasangan anda agar si dia dapat memberikan kepercayaan pula kepada anda.
12. Kesetiaan
Apa gunanya jujur kalau tidak setia. Anda perlu setia dengan pasangan anda. Tak usahlah mencari yang lain melainkan anda melepaskan dulu pasangan anda yang sedia ada. Lebih baik menjaga hati mereka dengan baik daripada menyakitinya dengan kecurangan anda.
13. Lemah lembut
Perempuan merupakan insan yang penuh lemah lembut. Mereka tidak suka apabila lelaki mengasari diri mereka. Apabila anda bercakap, bercakaplah dengan lemah lembut dan romantik. Kami percaya si dia pasti terpikat dengan kelembutan layanan anda pada dirinya.
14. Memahami
Sering berlaku pergaduhan disebabkan perselisihan faham. Perempuan maksudkan yang lain, tetapi anda menganggap yang lain. Anda perlu faham dengan jelas apakah yang mereka inginkan dari anda. Apabila mereka merungut, tidak bermaksud si dia menyalahkan diri anda. Tetapi si dia ingankan anda mendengar luahan hatinya.
15. Memimpin
Seorang lelaki perlu pandai memimpin. Setelah berkeluarga, lelakilah yang akan memimpin keluarga tersebut. Jika anda tidak pandai memimpin pasangan anda, siapa lagi yang dapat si dia berikan kepercayaan untuk memimpinnya ke syurga Allah?
16. Mempunyai pekerjaan
Bukan bermaksud perempuan adalah insan yang materialistik. Tetapi mereka inginkan kepastian dalam hidup mereka. Mereka mahukan lelaki yang mempunyai pekerjaan supaya mereka dapat bergantung harap dan mempunyai makan dan minum yang mencukupi seperti ketika si dia dijaga oleh bapanya sebelum diijab kabulkan dengan anda.
17. Perhatian
Yang seterusnya, perempuan inginkan perhatian dari anda. Apabila mereka mula bercakap, mereka inginkan anda mendengar apa yang mereka katakan. Mereka mahukan anda memberikan perhatian sepenuhnya kerana mereka hanya dapat meluahkan perasaan dan terlepas dari kesedihan apabila anda dapat mendengar luahan hati mereka dengan teliti.
18. Perlindungan
Perempuan adalah insan yang lemah. Mereka tidak kuat dan mereka memerlukan pertolongan dan perlindungan dari anda. Sebagai seorang lelaki, anda haruslah menjaga dan melindungi pasangan anda daripada sebarang bahaya, ancaman dan memberikan tempat tinggal untuk si dia berteduh dan berlindung.








ツ Ciri-Ciri Sahabat Sejati ツ

Selari dengan hadis Rasulullah yang bermaksud: “Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya” (Hadis riwayat Abu Daud).

Bak kata pepatah Arab, “Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”

Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik?  Imam Al-Ghazali berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu.
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu.
  • Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu.
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik.
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu.
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya.
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya.
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu.
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu.
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu.
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu.
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.
  • Dia membantu kamu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat.
  • Dia mendorong kamu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.



SUMBER DARI INTERNET


ツ Simbol-Simbol Comel ツ



  • PERHATIAN : UNTUK COPY TEKAN CTRL + C, UNTUK PASTE TEKAN CTRL + V

☺ ☹ ☻ シ ッ ツ ヅ Ü  ϡ ❤ ♡ ✽ ♀ ღ ۝ 유 웃 ❧ ❦ ❥ 

❣ ♥ ✾ ✿ ❀ ❁ ❃ ❊ ❋ ✣ ✤ ⋆ ★ ✵ ✴ ✲ ✱ ✰ ✯ ❉ ❂ ✧ ✦ 

 ☆ ✶ ✷ ✸ ❇ ✩ ✪ ✹ ✺ ✻ ✼ ❈ ☾ ☽ ☼ ☄ ☃ ☂ ☁ ☀ ϟ 

❆ ❅ ♪ ♩ ¢ ✹ ♪ ♩ ✁ ✔ © ™ ✒ ♬ ♔ ☮ ♛ ♌ ♍ 

♬ ✎ ☎ ✖ ♒ ♭ ☂ ☃ ♈ ❖ ✈ ☯ ◕‿◕ ♨ 


Ѧᾰ ℬ♭ ℂḉ Ḓⅾ ℰℯ ℱḟ ℊ❡ ℋℎ Її Ⓙʝ ₭к ℒℓ ♏Պ 


ℕη ☮⍥ ℙ℘ ℚҩ ℛԻ Šṡ ₮☂ Ṳυ Ṽṽ ₩ω Ẍ✖ ㄚ⑂ Žℨ

zZ ʎʎ xX ʍM ʌΛ n∩ ʇ⊥ sS ɹɹ bb dԀ oO uN
 աW lႨ ʞʞ ɾɾ ıI ɥH ƃƃ ɟℲ ǝƎ pp ɔɔ qq ɐ∀

Ⓐⓐ Ⓑⓑ Ⓒⓒ Ⓓⓓ Ⓔⓔ Ⓕⓕ Ⓖⓖ Ⓗⓗ Ⓘⓘ Ⓙⓙ Ⓚⓚ


Ⓛⓛ Ⓜⓜ Ⓝⓝ Ⓞⓞ Ⓟⓟ Ⓠⓠ Ⓡⓡ Ⓢⓢ Ⓣⓣ Ⓤⓤ Ⓥⓥ

 Ⓦⓦ Ⓧⓧ Ⓨⓨ Ⓩⓩ

Ạạ ḅḅ ḉḉ ḍḍ ḙḙ ḟḟ ḡḡ ḥḥ ḯḯ jj ḳḳ ḷḷ ṃṃ ṇṇ ợợ

 ṗṗ qq ṛṛ ṣṣ ṭṭ ụụ ṿṿ ẉẉ ẋẋ ỵỵ ẓẓ


١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩ ١٠ ١١ ١٢ ١٣ ١٤
١٥ ١٦ ١٧١٨ ١٩ ٢٠٢١٢٢ ٢
٣ ٢٤ ٢٥ ٢٦ ٢٧ ٢٨ ٢٩ ٣٠ 
Fully Design By Cik Aniz | For CIKANIZ 2013 ©| Best View: Google Chrome