Wednesday, 24 April 2013

TUTORIAL : BURUNG TWITTER TERBANG MELAYANG DI BLOG


Burung twitter sangatlah comel.
Lagi comel kalau dia terbang.
Jika anda berkunjung ke blog saya ini, anda akan melihat seekor burung yang selalu tampil, terbang malayang-layang ke mana pun kita pergi. Korang Nampak tak ada burung terbang di blog saya? Hari ini saya kongsi tutorial cara nak buat burung twitter terbang melayang di blog !!
1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script

<script type="text/javascript" src="http://imemovaz.googlecode.com/files/tripleflap.js"></script><script type="text/javascript">var birdSprite="http://4.bp.blogspot.com/_9B1yqig9iAg/TVKEXsnAUMI/AAAAAAAAAII/o7TYnYBuC6k/s1600/birdsprite.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "http://twitter.com/c_cute72"; var tweetThisText = "Twitter - xversailezhttp://aniz93.blogspot.com/";tripleflapInit();
</script>

Pink : Gambar burung twitter korang . Kalau nak tukar gambar lain boleh tengok gambar bawah ni.
Merah : Gantikan dengan name twitter korang .
Biru : Gantikan dengan url blog korang .
3. Lepas itu SAVE dan tengoklah burung twitter terbang gembira di blog korang.


http://4.bp.blogspot.com/_9B1yqig9iAg/TVKEXsnAUMI/AAAAAAAAAII/o7TYnYBuC6k/s1600/birdsprite.png


http://2.bp.blogspot.com/-aYn7gDUrA50/TZTNFhT6INI/AAAAAAAAAWk/RJZyVKjLXIU/s1600/green.png


http://3.bp.blogspot.com/-rACdArBSvf4/TZTNzX8CzEI/AAAAAAAAAWo/TMyO1xnL71U/s200/blue.png


http://1.bp.blogspot.com/-NSycBLY8vjw/TZTPC2xFd9I/AAAAAAAAAWs/uJtGe9R8vFs/s200/pink.png


http://4.bp.blogspot.com/wBxVv0pnUXk/TZTPaPQnLlI/AAAAAAAAAWw/mG0WP4R0fUs/s200/purple.png



http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/red.png


http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/Blue.png


http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/brown.png


http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/black.png




http://i1013.photobucket.com/albums/af252/sleman234/white.png

No comments:

Fully Design By Cik Aniz | For CIKANIZ 2013 ©| Best View: Google Chrome